Tämä artikkeli tutustuttaa sinut tyypillisiin katuruokakeittiöiden ja -baarien ruokiin ja ruokalistoihin. Ellei katuruoka ole vielä sinulle tuttua, kannattaa tutustua artikkelin kautta erilaisiin vaihtoehtoihin. Toivomme artikkelin nostavan veden kielellesi ja inspiroivan sinua kokeilemaan katuruokakeittiöiden tarjoamia herkullisia makuja!

Katuruuan tyypillisiä piirteitä

Kaukana ovat ne ajat, jolloin katuruokaa pidettiin lähinnä pienituloisten työläisten ruokana! Nykyisin katuruokailmiö on entistä arvostetumpi ja jopa monet kuuluisat kokit maistelevat mielellään erilaisia katuruokakojujen herkkuja. Katuruualle on tyypillistä epämuodollisuus ja nopeus. Se on helppo napata mukaan ja nauttia vaikkapa puistonpenkillä tai toimistossa. Lisäksi ruualle on tyypillistä edullisuus ja se, että ruoka vie nopeasti nälän tunteen mennessään.

Eräiden arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti ilmiötä tarkasteltaessa noin 2,5 miljardin henkilön arvioidaan käyttävän päivittäin katuruokapisteiden palveluita. Tällä hetkellä katuruokaa voidaankin pitää erityisen trendikkäänä valintana!

Osa katuruuasta on selkeästi niin sanottua finger food -ruokaa eli ruokaa, jota on helppo napostella käsin. Tällaista ruokaa syödään usein välipalaksi. Osa taas kuuluu fast food -ryhmään eli ruoka-annoksiin, jotka otetaan mukaan.

Tyypillisiä ruoka-annoksia ja -listoja

Katuruoka-annokset ja -listat vaihtelevat hieman maasta toiseen ja kuvastavat kunkin maan ruokaperinteitä ja -mieltymyksiä. Esimerkiksi Kreikassa suositaan helposti mukaan otettavia pehmeitä pitaleipiä ja Japanissa lämmintä ramensoppaa. Italiassa suositaan herkullisia ja helposti mukaan otettavia pizzapaloja ja panineita. Saksan tyypillistä katuruokaa on bratwurst eli paikallinen makkara. Usein bratwurst löytyy hodari-sämpylän välistä. Belgiassa suositaan makeita, herkullisia vohveleita herkullisin täyttein. Vohveleita voi ostaa kadunkulmissa olevista kojuista ja täytteeksi voi valita vaikkapa kermavaahtoa tai keksin muruja.

Amerikkaa pidetään usein katuruuan paratiisina. Pohjoisosassa tarjolla on monenlaisia erittäin herkullisia annoksia, joiden ravintoarvot tosin jättävät toivomisen varaa. Hot dogit, hampurilaiset ja erilaiset sämpylät ovat tyypillistä katuruokaa pohjoisessa Amerikassa. Väli- ja Etelä-Amerikassa sen sijaan suositaan tacoja, kypsennettyjä lihavartaita ja chorizoa. Tarjolla on jopa marsua.

Aasiassa katukeittiöt ovat tärkeä osa paikallisten arkea. Aasiassa herkulliset annokset ovat usein ravintoarvoiltaankin melko hyviä vaihtoehtoja. Thaimaassa tarjotaan esimerkiksi nuudelikeittoja ja riisinyyttejä, jotka on kääritty banaaninlehtiin. Myös maukkaat grillivartaat ovat tyypillistä katuruokaa. Vietnamissa katuruoka on yleensä erityisen tuoretta, joten sitä ei kannata jättää maistamatta! Indonesiasta löytyy hieman erikoisempiakin vaihtoehtoja, kuten apinan aivoja.